Een digitale camera kopen

Een digitale camera kopen is niet iets wat u even snel doet. Het is belangrijk om u eerst in de materie te verdiepen voordat u zomaar een digitale camera aanschaft. Bekijk ook wat voor fotograaf u zelf bent. Gaat u de digitale camera veel gebruiken of is de digitale camera slechts om vakantiekiekjes te maken? Wat moet de kwaliteit zijn van de foto's die u gaat maken? Heeft u een bepaald budget in gedachten?

 

Wanneer u een digitale camera gaat kopen, zijn er een aantal technische aspecten die verschillen per digitale camera. Deze aspecten bepalen over het algemeen de prijs van de digitale camera. Hieronder staan de verschillende aspecten genoemd.

 

Resolutie / fotokwaliteit

Let op de fotokwaliteit en de resolutie van de digitale camera. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de kwaliteit van de foto zal zijn. Wanneer uw digitale camera een lage resolutie heeft zal de foto niet mooi zijn wanneer u de foto vergroot. In principe is 2 megapixel voldoende, hoewel de digitale camera's tegenwoordig een resolutie van 5 megapixel of meer hebben.

 

Lens

Houd in de gaten of u een optische zoom of een digitale zoom wilt. Bij een optische zoom is de lens verantwoordelijk voor het dichterbij halen van het beeld. Bij een digitale zoom wordt een stuk van het eigenlijke beeld gepakt en wordt er softwarematig op ingezoomd. In principe is een digitale zoom hetzelfde als een stukje uit de foto knippen en dichterbij halen met behulp van een computerprogramma voor fotobewerking (fotobewerkingsprogramma). Een optische zoom is vaak beter dan een digitale zoom.

 

Geheugen

Wanneer u veel foto's maakt, zorg dan dat u voldoende geheugen op de digitale camera hebt. Hoeveel foto's op een bepaalde hoeveelheid geheugen past, hangt af van de capaciteit van de digitale camera. Dit verschilt dus ook per digitale camera. Het is dan ook goed om u te laten informeren hierover.

 

Compatibiliteit met uw computer

Koop altijd een dogota;e camera die compatibel is met uw computer. Met welke besturingssystemen kan de digitale camera overweg? Indien u de camera niet op uw computer kan aansluiten, zult u ook geen foto's die met uw digitale camera zijn genomen op kunnen slaan op de PC.

 

Model, grootte en gewicht

Omdat u een digitale camera vaak bij u draagt wanneer u op reis bent (bijvoorbeeld op vakantie) is het zeer handig wanneer de digitale camera niet te groot en niet te zwaar is. U wilt de digitale camera gemakkelijk kunnen dragen en de digitale camera moet gemakkelijk vast te houden zijn tijdens het maken van foto's. Het is aan te raden om in de winkel te kijken of de camera gemakkelijk vast te houden is.

 

Batterij

Digitale camera's hebben relatief veel energie nodig uit de batterij. Kijk voordat u de digitale camera koopt of de batterijen oplaadbaar zijn.